Hoe maak je een veilige kopie van jouw identiteitsbewijs?

Gepubliceerd op: 15 augustus 2024 11:16

Het is zomer, heerlijk!! Maar soms wordt je dan ook geconfronteerd met ingewikkelde vragen… Bijvoorbeeld: Laat je het autoverhuurbedrijf op vakantie een kopie maken van je paspoort? Of stuur je een foto van je ID zomaar op voor de inschrijving van je nieuwe opleiding? De overheid heeft hiervoor een slimme oplossing bedacht: de app KopieID.

Het gebruik is eenvoudig. Nadat je de app hebt gedownload en geïnstalleerd op je smartphone, open je deze en volg je de stappen op het scherm. Je kunt een foto maken van de voor- en achterkant van je paspoort, rijbewijs of ID-kaart en deze opslaan in de app. Je kunt vervolgens gegevens doorstrepen die de ontvanger van de kopie niet nodig heeft. Je burgerservicenummer (BSN) mag bijvoorbeeld alleen door bepaalde partijen gebruikt worden. Denk aan overheidsinstanties, banken, levensverzekeraars en notarissen. Maar ook je werkgever.

Als extra beveiliging kun je voor de kopie aangeven voor wie deze bedoeld is en met welk doel. Samen met de datum waarop je de kopie hebt gemaakt, komt deze informatie als watermerk op de kopie te staan. Zo is deze echt alleen bruikbaar voor de ontvanger. Vervolgens kun je de kopie versturen of printen. Heb je bepaalde gegevens doorgestreept? Dan kun je de kopie opslaan op je telefoon voor later gebruik. Het grote voordeel is dat je hiermee altijd een back-up hebt van je belangrijke papieren en ze snel kunt delen wanneer nodig.  

Je kunt de apps downloaden!

Apple App Store

Google Play Store

Windows Phone