Het DigiTaalhuis viert 5-jarig jubileum

Gepubliceerd op: 15 april 2024 15:22

Onlangs vierde het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam haar 5-jarig jubileum. Reden voor een feestje met betrokkenen, zoals de vele vrijwilligers en ambtenaren. Wethouder Frans Hamerslag sprak zijn waardering uit namens de gemeente Schiedam en collega Anneke Hekman interviewde Loes Luca over haar ervaringen tijdens het tv-programma Duidelijke Taal. Loes Luca bekende mensen op hun taalgebruik te corrigeren in de supermarkt...”Het is niet DIE karretje, maar DAT karretje…” 😀

Programmamanager Basisvaardigheden Herma Kramer - vanaf het begin betrokken bij het DigiTaalhuis - sprak haar trots uit: “Ons jubileum is een teamprestatie. Zonder betrokken vrijwilligers, ambtenaren, lokale initiatieven en collega-organisaties was het niet gelukt een stevige basis neer te zetten op het gebied van taalontwikkeling en basisvaardigheden in Schiedam."

Herma Kramer gaat verder: "Niet iedereen kan goed de weg vinden in de digitale wereld. En ook niet iedereen spreekt en schrijft goed Nederlands. In Schiedam kampt één op de drie inwoners met een achterstand op het gebied van taal, rekenen en basisvaardigheden. Het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam biedt daarvoor diverse oplossingen.”

Een-op-een-oplossingen

Zo organiseert de Bibliotheek Schiedam diverse cursussen om beter te leren omgaan met computers en internet. Vaak worden deze cursussen in kleine groepen aangeboden en zijn zeer praktijkgericht. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je moet e-mailen, wat cookies zijn en hoe je het beste met je wachtwoorden om kunt gaan. Ook is er een Digitaal Spreekuur waar je met al je vragen over computers, smartphones, tablets en e-readers terecht kan bij vrijwilligers.

Voor mensen die de taal willen leren, organiseert het DigiTaalhuis leesclubs en taalcafés. Ook verwijst het DigiTaalhuis door naar officiële aanbieders van taallessen. “Omdat de vragen uiteenlopen kunnen we een-op-een-oplossingen bieden door mensen te koppelen aan taalcoaches of digicoaches”, laat Herma Kramer weten.

Meer weten over het DigiTaalhuis, klik hier.

Wil je ook als vrijwilliger je steentje bijdragen, klik hier.

Dit artikel schreef de Schiedammer Online over het jublieum.

Foto's: Jan van der Ploeg


JW TV Schiedam maakte onderstaande reportage.