Laaggeletterdheid 'hot topic' op TV
Zowel Frans Bouwer als Loes Luca houden zich op tv bezig met mensen die moete hebben met lezen en schrijven. De informatieborden op het station niet goed kunnen lezen en daardoor niet met de trein reizen. Niet kunnen solliciteren, omdat het lastig is om een sollicitatiebrief te schrijven. Voor veel Nederlanders zijn dit soort voorbeelden geen enkel probleem. Maar 1 op de 6 mensen van 16 jaar en ouder kampt met dit soort moeilijkheden, omdat ze laaggeletterd zijn.
Frans Bauer volgt in het programma Leven zonder Letters, dat wordt uitgezonden op NPO 1 door AVROTROS, twaalf mensen die laaggeletterd zijn. Vaak overheerst een gevoel van schaamte en durven mensen niet om hulp te vragen. In Leven Zonder Letters biedt Frans Bauer de helpende hand. Hij weet wat het is, want zijn beide ouders waren laaggeletterd en ‘’ik heb dus van dichtbij meegemaakt hoeveel impact dat op het dagelijks leven heeft.‘’
Het programma wil laten zien dat wanneer je om hulp vraagt er heel veel mogelijk is. In het programma volgen we bijvoorbeeld Dirk-Jan, die zijn droom heeft opgegeven. Hij heeft een leuke baan in de groenvoorziening, maar diep in zijn hart wil hij DJ worden. Dirk-Jan heeft moeite met het opzoeken van de naamtitels en krijgt hier veel stress van. Inmiddels zit hij weer in de schoolbanken. Nu zijn taalniveau zoveel verbeterd is, moedigt Frans hem aan toch te gaan afrekenen met die angsten uit het verleden… Kijk hier voor mee informatie.
Duidelijke Taal
Human zendt de 4-delige serie Duidelijke Taal uit, waarin Loes Luca onderzoekt wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Luca, die zelf in een Rotterdamse wijk woont waar eenderde van de bevolking moeite heeft met lezen en schrijven, volgt een aantal laaggeletterde Rotterdammers in hun
dagelijks leven. Hoe neem je de tram, hoe regel je de juiste zorg voor jezelf als je ziek bent, hoe ga je naar school en hoe houd je een baan vast? Waar de hoofdpersonen op het eerste gezicht zo hun manieren lijken te hebben gevonden om hun leven te leven, blijkt de realiteit toch anders. Ze worstelen met het vinden van hulp en zorg, sociale contacten en hun financiële situatie. En er is schaamte, veel schaamte. De eerste uitzending is woensdag 8 november om 20.30 uur op NPO 2 en NPO Start. Hier vind je meer informatie.