P.C. Hooftprijs voor Maarten ‘t Hart

Gepubliceerd op: 12 december 2024 16:24

De P.C. Hooftprijs 2025 is toegekend aan Maarten ’t Hart, voor zijn verhalend proza. ’t Hart -onlangs 80 geworden- werd geboren in Maassluis. Hij was een druk kind. ‘Een ramp’, volgens zijn moeder, ‘maar toen je eenmaal kon lezen had ik geen kind meer aan je’. Om zijn leeshonger te stillen was hij in zijn lagere schooljaren aangewezen op de Gereformeerde Evangelisatie bibliotheek in Maassluis. Daarna ging 't Hart naar ’t Groen in Vlaardingen. Na schooltijd fietste hij vaak nog even door naar Schiedam om boeken te halen bij de openbare bibliotheek aan de Lange Haven, op nummer 131.

Vooraf ging hij langs bij de Katholieke bibliotheek op de Dam (no. 8). Daar kreeg hij boeken met rode stip op de kaft niet mee. Die extra aantrekkelijke boeken leende hij om de hoek bij de openbare. Vijf boeken per keer. Elke dag een boek en na vijf dagen weer naar de bibliotheek om ze te ruilen. Veellezer is hij nog altijd. ‘Elke dag een boek lezen’, verzucht ’t Hart aan de telefoon met Volkskrant-jourmalist Onno Blom, ‘dat is het enige dat ik nog kan’.  

Bibliotheek figureert in roman 'De Nakomer'

Maarten ’t Hart bracht nog geregeld een bezoek aan de Schiedamse bibliotheek. Op 14 december 1990 stond hij voor mijn bureau op de studiezaal. Ik weet de datum nog zo precies, omdat ik tussen de middag een bloemetje had afgegeven bij de jarige Gerard Reve aan de Nassaulaan. Was hij op verjaardagsvisite bij Reve geweest? Ik durfde het niet te vragen. Vast niet, want enige tijd later bleek de reden van zijn komst. Hij had op die dag bijna zeker onderzoek gedaan voor zijn roman de “Nakomer’. Het zelfstandig te lezen vervolg op ’t Harts eigen lievelingsboek ‘Het woeden der gehele wereld’. In beide boeken speelt Apotheker Simon Minderhout de hoofdrol. Sfeer en toon komen overeen en het zijn allebei boeken waarin de spanning meesterlijk wordt opgebouwd. In het laatste hoofdstuk van ‘De Nakomer’ brengt Minderhout een bezoek aan de bibliotheek aan de Lange Haven en daar ontvouwt zich de plot. Meer zeg ik daar dus niet over. Wat Maarten zoal meemaakte in de Katholieke bibliotheek valt te lezen in zijn roman ‘De Vlieger’; met in hoofdstuk 19 een prachtig staaltje 'papen-shaming'.

Herinneringen

In 2002 was ‘t Hart 40 jaar lid van de openbare bibliotheek in Leiden. Ter gelegenheid daarvan schreef hij ‘Het meisje met de zwarte nagels’. Hierin en in ons eigen jubileumboek (Honderd jaar open voor cultuur) haalt hij ruimschoots herinneringen op aan de jaren dat hij wekelijks boeken leende bij Schiedamse bibliotheek. Uiteraard zijn deze drie boeken en het andere werk van Maarten ’t Hart te leen bij de Bibliotheek Schiedam. Het jubileumboek is gratis verkrijgbaar in de Korenbeurs.   

 

Geschreven door Jan van Bergen en Henegouwen, bibliothecaris bij de Bibliotheek Schiedam.

Boeken van Maarten 't Hart