Zeven tips voor een succesvolle boekenclub volgens de Volkskrant

Gepubliceerd op: 6 oktober 2023 11:10

Onlangs publiceerde journalist Anna van den Breemer 7 tips in de Volkskrant voor het beginnen van een succesvolle boekenclub. Nederland telt naar schatting zo'n 5.000 boekenclubs. Daar zitten vriendengroepen bij, maar ook officiƫle zoals die van St. Literatuurclubs Drenthe met ongeveer zo'n 220 clubs in het noorden van het land.

Dat een boekenclub geen overbodige luxe is, blijkt uit de cijfers. In 2006 las de gemiddelde persoon 4,7 uur per week. In 2016 wat dit nog maar 3,4 uur, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Zo'n 24% van die leestijd wordt besteed aan boeken, naast bijvoorbeeld kranten, tijdschriften, studie en het internet.

Een leesclub kan helpen hierin verandering te brengen, maar hoe maak je dat tot een succes? De Volkskrant zet de volgende 7 tips op een rij.

1. Bepaal het motief

Waarom begin je een leesclub? Is het een veredelde gezelligheidsvereniging of een intellectuele krachtmeting. De verwachtingen kunnen uiteenlopen, dus inventariseer de motieven van de deelnemers. Soms willen mensen getriggerd worden om weer eens een boek te lezen, maar de sociale waarde van leesclubs blijkt voor veel meer mensen een belangrijke motivatie te zijn!

2. Bedenk een vaste structuur

De kunst is om de conversatie over het boek te laten gaan en niet over de vakantie van je buurvrouw of de kleinkinderen van de meneer links van je. Spreek van tevoren af dat je begint met bijpraten, maar dat het na een minuut of 15 alleen nog maar gaat over het boek en bijvoorbeeld het cijfer dat je geeft.

3. Kies een gespreksleider

De ene persoon neemt makkelijker het woord dan de ander. Om te voorkomen dat enkeel deelnemers altijd het voortouw nemen, kies je een gespreksleider. Hij of zij heeft de taak om iedereen aan bod te laten komen en zorgt ervoor dat het gesprek centraal gevoerd wordt.

4. Lees buiten je comfortzone

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat 63% van de mensen boeken leest om de kennis over literatuur te verbreden. Een leesclub is een ideale kans om uit je eigen bubbel of boekenkast te treden.

5. Doe iets creatiefs

Het is leuk om een extra activiteit bij een bepaald boek te bedenken. Een leesclub las ooit het boek Faxen aan Ger van Nicolien Mizee. Deze schrijfster stuurde talloze faxen aan de door haar bewonderde scenarioschrijver Ger Beukenkamp, die overigens nooit antwoorde. De leden schreven vervolgens allemaal ook een fax aan Ger. Bij veel boeken valt wel iets creatiefs te bedenken! Maak een foto bij een boek en bespreek die. maak een gedicht en lees deze voor...

6. Wees streng: huiswerk is huiswerk

Als je graag deelneemt aan een boekenclub is het de bedoeling dat je het boek ook echt leest, anders kun je het er niet over hebben. Doe dus je huiswerk en wees een beetje streng voor degenen die dat minder doen.

7. Maak het niet te hoogdravend

Liefde voor lezen is genoeg. Het gaat om de lol. Vraag je af hoeveel mensen je een plezier doet, door alle delen van Het Bureau van J.J. Voskuil door te akkeren. Wissel makkelijke en moeilijke titels af.


Bron: Anna van den Breemer, de Volkskrant, 25 september 2023