Leeskring Nederlandse Klassiekers

Zaterdag 16 november 2024, van 10:30 tot 12:30 | de Korenbeurs

Kosten: Gratis; een vrijwillige bijdrage voor koffie of thee wordt op prijs gesteld

Neerlandicus Hans Overheul geeft op zaterdagochtend 16 november een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. In het kader van ‘Heel Nederland Leest’ bespreekt Overheul deze maand Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Vanaf 1 november is het boek gratis te krijgen bij de bibliotheek. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen. Tommy Wieringa schreef met Joe Speedboot een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man. Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos.

Leeskring Nederlandse Klassiekers

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand in De Korenbeurs plaats. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld: een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 16 november, 10.30 - 12.30 uur (inloop vanaf 10.00 uur)
  • Locatie: bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam
  • Entree: gratis, reserveren is niet noodzakelijk