Leeskring Nederlandse Klassiekers

Zaterdag 17 februari 2024, van 10:30 tot 12:30 | Korenbeurs

Kosten: gratis. Een vrijwillige bijdrage voor koffie of thee.

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Omslag Quissame van F.Springer

Neerlandicus Hans Overheul geeft op deze zaterdagochtend in de Korenbeurs een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze maand bespreekt Hans Kort Amerikaans van Jan Wolkers. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Kort Amerikaans

In 1962 verscheen Kort Amerikaans, de inmiddels klassiek geworden debuutroman van Jan Wolkers over een jongen die in de Tweede Wereldoorlog onderduikt om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Zonder dat de dreiging van de oorlog ook maar even verdwijnt, vecht de jongen in zijn schuilplaats tegen  zijn angsten en zijn erotische obsessies. In 1979 herschreef Jan Wolkers het boek naar aanleiding van de verfilming die datzelfde jaar uitkwam. In 2006 werd het boek door Dick Matena in omgewerkt tot strip in drie delen. Een halve eeuw na verschijnen is de debuutroman van Jan Wolkers dus nog altijd springlevend!

Leeskring Nederlandse Klassiekers

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand in De Korenbeurs plaats. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld: een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 18 februari van 10.30 tot 12.30 uur; inloop vanaf 10:00 uur
  • Locatie: Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145 
  • Entree: gratis