Leeskring Nederlandse Klassiekers

Zaterdag 19 oktober 2024, van 10:30 tot 12:30 | de Korenbeurs

Kosten: Gratis; een vrijwillige bijdrage voor koffie of thee wordt op prijs gesteld

Neerlandicus Hans Overheul geeft op zaterdagochtend 19 oktober een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. In de maand oktober bespreekt Overheul het boek ‘Pieter Daens’ van Frans Kellendonk. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

‘Pieter Daens’ is een documentaire roman van Louis Paul Boon uit 1971, die in 1992 werd verfilmd. Eind negentiende eeuw leven de arbeiders in het fabrieksstadje Aalst in mensonwaardige omstandig- heden. Ze doen twaalf uur per dag gevaarlijk werk voor een hongerloon, wonen in krotten, en er is kinderarbeid. Uitgever Pieter Daens klaagt deze toestand aan in de dagbladen. Samen met zijn broer, priester Adolf Daens, richt Pieter in 1893 de Christene Volkspartij op. De daaropvolgende jaren vindt een sociale en politieke strijd plaats. Socialisten en daensisten ijveren voor betere arbeidsvoorwaarden. De eerste vakbonden, ziekenfondsen, pensioenfondsen en werklozenkassen worden opgericht. Er zijn stakingen en betogingen.

Leeskring Nederlandse Klassiekers

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand in De Korenbeurs plaats. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld: een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 19 oktober, 10.30 - 12.30 uur (inloop vanaf 10.00 uur)
  • Locatie: de Korenbeurs, Lange Haven 145 
  • Entree: gratis (vrijwillige bijdrage voor koffie of thee wordt op prijs gesteld)