Open monumentendag: Onderweg!

Zaterdag 14 september 2024, 10:00 t/m zondag 15 september 2024, 17:00 | De Korenbeurs, Lange Haven 145

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tijdens de Open Monumentendagen in het weekend van 14 en 15 september kun je op ontdekkingsreis gaan in je eigen stad! Dit jaar worden de verhalen van de monumenten centraal gesteld onder de noemer 'Onderweg!'. In Schiedam zijn maar liefst 38 monumenten toegankelijk voor het publiek, waaronder de Korenbeurs.

Monumenten en Groen als verbinders van het stadsleven!

De levendige, groene bibliotheek in de Korenbeurs was in 2015 een zeer vernieuwend concept, waar een inspirerende groene oase het strenge rijksmonument veranderde in een aangename verblijfsplek voor informatie- en kennisuitwisseling.

In een gezamenlijke lezing zullen Gideon Peele van het Schiedamse architectenbureau ARD / AtelierRuimDenkers en de Schiedamse bomen- en groenexpert Huib Sneep vertellen hoe zij dit concept, samen met Hanratharchitect, hebben gerealiseerd tot een beplante bibliotheek die de Nationale Interieurgroenprijs won en werd genomineerd voor de internationale interieurprijs The Great Indoors Award en De Beste Bibliotheek van Nederland. Peele zal aan de hand van enkele Schiedamse transformatieprojecten van ARD het belang van monumenten als verbinders van het stadsleven toelichten. Huib Sneep vertelt wat de rol en het effect van de beplanting is op de rustgevende en verbindende plek die de bibliotheek onmiskenbaar is.

De lezing wordt afgesloten met een gezamenlijke rondleiding door het rijksmonument de Korenbeurs langs de geheimen van deze groene oase van de stad Schiedam.

Praktische informatie lezing

  • Datum: zondag 15 september van 13:00 – 14:00 uur. 
  • Locatie: bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145 
  • Toegang: gratis, je kunt je aanmelden via onderstaande knop of door een mail te sturen naar: programmering@debibliotheekschiedam.nl 

Medewerkers zijn aanwezig om uw vragen over het gebouw en de bibliotheek te beantwoorden. De brochure ‘De Korenbeurs: iconische thuishaven in het hart van Schiedam’ is gratis verkrijgbaar.

Meld je aan

De historie van de Korenbeurs in beeld gebracht

Architectuurhistoricus van de Gemeente Schiedam Geert Medema heeft in het verleden samen met Schie TV de historie van de Korenbeurs al eens uit de doeken gedaan. Interessant fimpje, hoor! 

Open monumentendagen in Schiedam