Hulp bij lenen

Hier vind je alle informatie over hoe je materialen kunt lenen, reserveren, verlengen en inleveren.

Lenen en inleveren

Hoeveel mag ik lenen?

Hoeveel materialen je mag lenen, hangt af van het type abonnement dat je hebt. We hebben kleine abonnementen voor als je weinig materialen leent en grote abonnementen voor als je juist heel veel wilt lenen. Kijk voor een compleet overzicht van de leenvoorwaarden in het tarievenoverzicht

Hoe lever ik geleende materialen weer in?

Materialen lenen en inleveren doe je bij de zelfservicebalie. Vergeet niet om op het scherm of op de bon te controleren of alle ingeleverde titels materialen goed zijn geregistreerd. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je dat melden bij een medewerker.

Geleende materialen kun je in alle vestigingen inleveren, bekijk hier de openingstijden! 

Hoe voorkom ik dat ik materialen te laat inlever?

Je kunt je gratis aanmelden voor de attenderingsservice via e-mail. In dat geval krijg je een paar dagen voor het verstrijken van de leentermijn een e-mail. Je kunt de geleende materialen dan ook direct verlengen.

Aanmelden voor deze service kan door in te loggen in Mijn Bibliotheek op de website. Kies vervolgens voor 'mijn gegevens'. Onder berichtvoorkeuren kun je de inleveratterendering aanzetten. Controleer bij je persoonlijke gegevens wel of je e-mailadres juist is!

Ook in de Wise-app kun je jezelf voor deze service aanmelden. Je kunt dan aangeven of je, naast een e-mail, ook in de inbox van de app zelf of via een alert op je telefoon/tablet een inleverattendering wilt ontvangen. Kies in dat geval voor de optie e-mail + inbox + alert. 

Is er een haal- en brengservice voor als je minder mobiel bent?

Ja, die service heet Bibliotheek-aan-Huis en is voor iedereen die niet meer zelfstandig naar de Bibliotheek kan komen. Een vaste vrijwilliger haalt de gewenste materialen voor je op in de Bibliotheek, brengt ze bij je thuis en brengt ze op een later tijdstip ook weer terug naar de Bibliotheek. 

Wil je meer informatie over deze service, neem dan contact op met Annemarie Meeder. Dat kan telefonisch via nummer 010 - 714 63 00 of via e-mail klantenservice@debibliotheekschiedam.nl


Verlengen

Hoe kan ik geleende materialen verlengen?

Het makkelijkst is om dat thuis te doen via de Wise-app of door in te loggen in Mijn Bibliotheek op de website. Ga naar het overzicht van geleende materialen en selecteer welke titel(s) je wilt verlengen. 

Wat zijn de voorwaarden om te kunnen verlengen?

Voor het verlengen van geleende materialen gelden de volgende voorwaarden:
  • De nieuwe leentermijn gaat in op het moment dat je verlengt en dus niet vanaf de oorspronkelijke inleverdatum.
  • Als de inleverdatum reeds verstreken is, kun je alsnog verlengen maar wordt er wel telaatgeld berekend voor de tussenliggende dagen.
  • Als een titel gereserveerd is door iemand anders, kun je het niet verlengen.
  • Je kunt een geleend materiaal maximaal 2 keer verlengen, mits het niet gereserveerd is door iemand anders.
  • Verlengen is gratis, met uitzondering van films en games (€2,00 per verlenging).
  • Verlengen met een persoonlijk lidmaatschap is niet gratis, je betaalt dan leengeld per verlenging.
  • Het verlengen van toppers is niet mogelijk. 
  • Inleveren en opnieuw lenen op dezelfde dag, wordt als een verlenging gezien.

Betalen

Wat betaal ik als ik geleende materialen te laat inlever?

Het telaatgeld varieert per geleend materiaal. Het telaatgeld voor (luister)boeken, tijdschriften en strips bedraagt €0,15 per dag. Voor films, games en toppers is het telaatgeld €0,50 per dag. Kijk voor een volledig overzicht van leengelden en telaatgelden in het tarievenoverzicht

Drie weken na het verstrijken van de leentermijn wordt een 1e herinnering gestuurd en twee weken later de 2e herinnering.

Als de materialen na deze herinneringsberichten nog niet ingeleverd zijn, wordt er een nota met te laat-geld, vervangings- en administratiekosten gestuurd. Worden de materialen dan nog niet ingeleverd, dan wordt er een herinneringsnota gestuurd.

Als er na deze herinneringsnota niet betaald is of de materialen niet zijn ingeleverd, wordt de vordering overgedragen aan een incassobureau. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Hoe kan ik openstaande bedragen betalen?

Openstaande bedragen kun je op verschillende manieren betalen. Het makkelijkst is om dat thuis te doen via de Wise-app of de website. Log in op Mijn Bibliotheek, ga naar 'Details financiële posten' en betaal je openstaande posten via iDeal.

Betalen in de Bibliotheek is ook mogelijk. In de Korenbeurs is op de benedenverdieping een betaalautomaat. Hier kun je met je pinpas betalen of met contant geld (tot een maximum van €30,00). Je kunt ook met pin betalen bij de servicebalies. 

Kan ik voor mijn gezinsleden betalen?

In de Wise-app of via Mijn Bibliotheek op de website kun je via één account ook voor andere gezinsleden openstaande posten betalen of geleende materialen verlengen. Hiervoor moeten de gezinsleden elkaar wel machtigen. Zijn deze machtigingen aangemaakt in de Wise-app, dan zijn ze ook te gebruiken in Mijn Bibliotheek, en omgekeerd. 

Hoe zet ik tegoed op mijn lenerspas?

Je kunt op verschillende manieren tegoed op je lenerspas zetten. Het makkelijkst is om dat thuis te doen via de Wise-app of de website. Log in op Mijn Bibliotheek en ga naar 'Details financiële posten'. Je kunt via je winkelmandje tegoed bijstorten en betalen via iDeal.

Tegoed op je lenerspas zetten kan ook in de Bibliotheek. In de Korenbeurs is op de benedenverdieping een betaalautomaat. Hier kun je met je pinpas betalen of met contant geld (tot een maximum van €30,00). Je kunt ook met pin betalen bij de servicebalies. 

Kan ik 'rood' staan op mijn lenerspas?

Rood staan op je lenerspas kan tot een bedrag van €5,00. Is je schuld hoger, dan wordt je lenerspas geblokkeerd. Je kunt dan geen materialen meer lenen of verlengen totdat je je schuld hebt betaald. Voorkom rood staan op je lenerspas en zorg altijd voor voldoende tegoed!


Reserveren en aanvragen

Hoe kan ik een titel zoeken?

Je kunt een titel opzoeken in de catalogus op de website. Gebruik hiervoor de zoekbalk bovenaan deze website. Je kunt op allerlei manieren zoeken, op auteur, op titel maar ook op woorden. Je kunt direct zien of de gezochte titel in de Bibliotheek aanwezig is. Vervolgens kun je de titel reserveren.

Je kunt een titel ook opzoeken in de Wise-app.

Hoe reserveer ik een boek of ander materiaal?

Het reserveren van materialen uit de collectie van de Bibliotheek Schiedam is voor alle abonnementen gratis. Het makkelijkst is om dat te doen via de Wise-app. Zoek de gewenste titel via het zoekmenu en klik op 'Reserveer'. Kies vervolgens de vestiging waar je je reservering wilt ophalen. 

Reserveren kan ook via de catalogus op onze website, je moet dan wel inloggen met je pasnummer en wachtwoord. Natuurlijk kun je ook reserveren aan de balie in de Bibliotheek.

Het niet ophalen van reserveringen kost €1,00 per item.

Hoe vraag ik iets aan uit de collectie van een andere bibliotheek?

Als je de gewenste titel niet in de collectie van de Bibliotheek Schiedam kunt vinden, kun je 'm aanvragen bij een andere bibliotheek. Afhankelijk van het abonnement dat je hebt en de bibliotheek waar je de titel aanvraagt, betaal je aanvraagkosten. Voor een compleet overzicht, kijk in het tarievenoverzicht.

Hoe leen ik cd's via MuziekWeb?

Als lid van de Bibliotheek kun je met Muziekweb-Luister online naar miljoenen cd's luisteren en via Leendirect cd's lenen tegen een geringe vergoeding (€3,00 per cd). Aanmelden voor MuziekWeb kan via de informatiebalie in de Korenbeurs. Je ontvangt vervolgens van MuziekWeb een e-mail om je inschrijving te bevestigen.

Je kunt daarna cd's aanvragen via de website www.muziekweb.nl. Log in via 'Mijn Muziekweb' met je lenersnummer en postcode. Door op de knop 'Direct versturen naar mijn bibliotheek' te drukken, kun je cd's toevoegen. Je kunt maximaal 8 cd's tegelijk lenen. De cd's worden naar de Bibliotheek Schiedam verstuurd. Zodra de cd's in de bibliotheek klaarliggen, krijg je een bericht.Geen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op