TOP10 Lijstjes
Een nieuwe film of je volgende boek kiezen is altijd lastig. Een goede tip kan uitkomst brengen. Soms zie je een bepaald boek in zoveel lijstjes voorbijkomen, dan moet het wel een echte aanrader zijn. En van andere suggesties heb je nog nooit gehoord, omdat je meestal niet verder kijkt dan je eigen voorkeuren. Een aantal medewerkers heeft daarom hun favoriete TOP10 op papier gezet. Bedoeld als inspiratie, maar zo leert u ons ook een beetje kennen. Regelmatig zal de pagina gevuld worden met nieuwe lijstjes.
TOP10 van Frédérique
Frédérique werkt sinds een jaar in de Korenbeurs: "Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin; leuke collega’s en leuke klanten in de bibliotheek! Daarnaast doe ik aan hardlopen, pilates, hockey, eten, reizen en uiteraard lezen. Ik hoop dat ik je kan inspireren met onderstaande leestips. Tot gauw in de bibliotheek en blijf gezond!"
- Aan Chesil Beach - Ian McEwan
- Moeders zondag: een romance - Graham Swift
- De zwarte met het witte hart - Artur Japin
- Boven is het stil - Gerbrand Bakker
- Godenslaap - Erwin Mortier
- De witte tijger - Aravind Adiga
- De oude koning in zijn rijk - Arno Geigner
- De cirkel - David Eggers
- Een klein leven - Hanya Yanagihara
- De acht bergen - Paolo Cognetti
TOP10 van Sjoerd
Als Educatiespecialist bij de Bibliotheek op School leest Sjoerd veel kinderboeken. De boeken waarin mooie verhalen je meenemen en het lijkt alsof je in die tijd rondloopt, zijn zijn favoriet. "Ook volwassen boeken en informatieve jeugdboeken vind ik heerlijk om te lezen. Thema in mijn top 10 is: spannende historische verhalen."
- Meester van de zwarte molen - Otfried Preussler
- Jonkvrouw – Pat van Beirs & Jean-Claude van Rijckeghem
- Ik, Coriander – Sally Gardner
- De dievenbende van Scipio – Cornelia Funke
- Otillie en de drochtenjagers – Rhiannon Williams
- De Tuinen van Dorr – Paul Biegel
- De gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren
- Het bos slaapt – Rébecca Dautremer
- Een man die Ove heet – Frederik Backman
- De blauwe lotus – Hergé
TOP10 van Vanja
Vanja verzorgt de Communicatie & PR samen met collega Suzanne. Ze duikt graag de geschiedenis in en boeken met een sociologisch, psychologisch of maatschappelijk tintje zorgen voor een extreme hyperfocus. De onderstaande volgorde is geheel willekeurig.
- De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
- De ontembare vrouw – Clarissa Pinkola Estes
- Harry Potter - J.K. Rowling
- Het zoutpad - Raynor Winn
- Duizend schitterende zonnen - Khaled Hosseini
- The bridge on the Drina - Ivo Andric
- Het is oorlog maar niemand die het ziet - Huib Modderkolk
- Sapiens A brief history of humankind - Yuval Noah Harari
- De helaasheid der dingen - Dimitri Verhulst
- Duizenden dagen extreem leven - Natalie Righton
TOP10 van Maartje
Maartje werkt als onderwijsspecialist op verschillende scholen. Ze houdt van boeken die luchtig geschreven zijn en tegelijkertijd grote thema’s weten te behandelen en op speelse manier alternatieven bieden voor stereotype denkbeelden. Bekijk haar TOP10 in willekeurige volgorde!
- Iep! – Joke van Leeuwen > Mooi, geestig verhaal, dat lichtvoetig lijkt, maar je ook aan het denken zet over de rol van mensen met een handicap in de samenleving.
- Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda – Bibi Dumon Tak > Heel mooi en grappig, ook leuk voor volwassenen. Ik heb er regelmatig hardop om gelachen.
- Het verhaal van Bobbel – Joke van Leeuwen > Mooi geestig verhaal, dat lichtvoetig lijkt, maar je dan weer aan het denken zet over rijkdom en armoede.
- Mot en de Metaalvissers – Sanne Roseboom > Origineel, avontuurlijk kinderboek dat je niet kunt wegleggen.
- Het Achtste Leven - Nino Haratischwili > Prachtig verhaal over verschillende generaties vrouwen waar je helemaal in verdwijnt en constant denkt ‘oh, als jij toch wist wat je moeder, oma, overgrootoma heeft meegemaakt, dan zouden jullie elkaar begrijpen’
- Twee oude vrouwtjes – Toon Tellegen > Prettig vreemd boek, absurde maar erg geestige korte verhalen over twee oude vrouwtjes die elkaar afwisselend haten en liefhebben.
- Avonturen van de dappere ridster – Janneke Schotveld > Heel leuk en origineel boek dat typische man-vrouw rolpatronen doorbreekt, met leuke tekeningen.
- Ik denk dat ik ontvoerd ben - Pim Lammers > Originele grappige gedichten, mooi om over in gesprek te gaan in de klas en om kinderen kennis te laten maken met poezië.
- Mijn Strijd serie - Karl Ove Knausgard > Deze serie bestaat uit zes dikke boeken, maar ik heb ze in één ruk uitgelezen. Er wordt tot in de kleinste details beschreven hoe het leven van een man vanaf zijn kindertijd tot zijn volwassen leven loopt, en vreemd genoeg wil je het allemaal weten.
- Andreas Burnier, metselaar van de wereld - Lockhorn, Elisabeth > Een van de weinige biografieën die ik heb gelezen, ik kwam het per toeval tegen en raakte geboeid omdat Andreas Burnier haar tijd met veel dingen vooruit was en een interessant leven leidde.
TOP10 van Michel
Een bibliothecaris vragen naar zijn favoriete boeken is natuurlijk de goden verzoeken, laat bibliothecaris Michel weten. Hieronder toch een greep in willekeurige volgorde, want, zegt hij: "In mijn TOP10 van favoriete boeken staat gemiddeld een titel of honderd."
- De ontdekking van de Hemel – Harry Mulisch > Een monument in de Nederlandse literatuur. Indrukwekkend.
- Alles van Simon Vestdijk > Of het nu zijn verzamelde romans betreft of zijn verzamelde gedichten of zijn verzamelde essays… Hoe heeft deze man dit allemaal bij elkaar weten te schrijven???
- Misschien wisten zij alles – Toon Tellegen > Korte verhalen over de eekhoorn, de mier, de olifant etc… Humoristische en filosofische dierenverhalen voor alle leeftijden. Vaak heb ik, alleen al vanwege een eerste zin, een lach op mijn gezicht.
- Liefde in tijden van Cholera – Gabriel Garcia Marquez > Eigenlijk is alles wat deze man geschreven heeft goed. Maar deze wilde ik toch even genoemd hebben. Ultiem liefdesverhaal.
- Sprookjes – Hans Christian Andersen > Bladerend door dit werk, merk je pas goed wat voor een schatkamer je eigenlijk in handen hebt.
- Harry Potter and the Philosopher’s Stone – J.K. Rowling > Ik heb een zwak voor de Harry Potterserie. Deel 1 heeft, voor mij, misschien nog wel het meest dat magische gevoel in zich.
- The Road – Cormac McCarthy > Je wordt er niet vrolijk van maar, mijn god, wat snijdt dat boek door je ziel.
- A Christmas Carol – Charles Dickens > Al is het midden in de zomer…
- The old man and the Sea – Ernest Hemingway >Als het leven zelf: vang je eindelijk een vis, gaat dat beest met jou aan de haal!
- Peter Pan – J. M. Barrie / Winnie the Pooh – A.A. Milne / Alice in Wonderland – Lewis Carroll / Mary Poppins – P. L. Travers > Ik spaar klassiek geworden kinderboeken. Deze vier had ik zelf graag willen schrijven.
TOP10 van Herma
Coördinator van het DigiTaalhuis Herma heeft eigenlijk een hekel aan lijstje, want "het geeft je altijd zo’n incompleet gevoel. Als ik vandaag iets noem, schieten er morgen weer 10 anderen in mijn gedachten... Maar goed, toch een poging!"
- De hel en hemel van Dachau – Ds. Overduin > Ik was 15 of 16 dat ik het las en het trof me als een bliksemschicht. Geen literair hoogstandje maar de dagelijkse praktijk van het leven in een concentratiekamp.
- De donkere kamer van Damocles – W.F. Hermans > Nederlandse klassieker en destijds mijn lievelingsboek op de examenlijst
- Het woud der verwachting - Hella Haasse > Goed geschreven boeken over geschiedkundige onderwerpen, love it.
- De naam van de roos - Umberto Eco > Historie en spanning, en briljant verfilmd.
- Het huis van de Moskee – Kader Abdolah > Het bloemrijke van de taal in combinatie met het leven in het Midden-Oosten, heel mooi.
- Het huis met de geesten – Isabel Allende > Bevreemdend, sprookjesachtig en heel Zuid-Amerikaans.
- De hele Commissaris Maigret serie van Simenon > De psychologische benadering om misdaden op te lossen….. en tot op de dag van vandaag meen ik de weg in Parijs buitengewoon goed te kennen.
- Jagten - Thomas Vinterberg > Zo indringend, de machteloosheid van het individu tegen de algemene opinie.
- Les uns et les Autres - Claude Lelouch > Al die verhalen die samenkomen, de muziek, de dans….. een prachtige film.
- Midnight in Paris als symbool voor alle films van Woody Allen > die oneindige mono- en dialogen ….. het eeuwige getob, heerlijk!
- En alle sprookjes en alle Pinkeltjes, en, en, en ……
TOP10 van Anneke
Anneke is Taalcoördinator bij het DigiTaalhuis. De rode draad in haar boekenlijst kan omschreven worden als herkenning voelen met de hoofdpersonages en/of het thema van het boek, op welk gebied dan ook. Omdat een boek voor vaak een 'vlucht' is om even te kunnen ontsnappen aan het echte leven, hoeft het niet altijd 'zware kost' te zijn.
- Nooit meer slapen - W.F. Hermans > mijn favoriete boek op de middelbare school. Door het enthousiasme van mijn docent Nederlands ben ik lezen en taal leuk gaan vinden.
- Het parfum - Patrick Süskind > kreeg ik van mijn lerares
Frans bij mijn diploma-uitreiking. Ik was volgens haar “une elève modèle”. - Diverse boeken - Nicci French > net als veel jonge mensen had ook ik even een leesdip na de middelbare school; door het lezen van ‘makkelijke’ thrillers kwam mijn leesplezier weer terug.
- Ik ben er niet - Lize Spit > eigentijds en meeslepend; ik kon het boek niet wegleggen.
- Zachtop Lachen - Malou Holshuijsen > gelezen met een lach en een traan; ook herkenning voor iedereen die mensen met Indische roots in zijn/haar omgeving heeft.
- De Camino - Anya Niewierra (maar ook haar andere boeken) > spannend en mooi; voor mij met een ‘extra laag’ in verband met de val van Srebrenica waarmee ik persoonlijk te maken heb gehad.
- Eleanor Oliphant is completely fine - Gail Honeyman > in het Engels gelezen zodat de humorvolle passages het beste tot hun recht komen; over een jonge vrouw die ‘anders’ is, maar zich op haar manier weet te handhaven in de ‘gewone wereld’. Zijn we niet allemaal soms een beetje
een ‘Eleanor’? - De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackesy > dit verhaal wil je ieder kind meegeven in deze huidige, harde wereld. Ik ben hier zeker gevoelig voor.
- Beren op de weg, spinsels in je hoofd - Theo IJzermans > dit boek kreeg ik van mijn leidinggevende bij mijn afscheid van mijn eerste baan. Helaas lukt het mij na al die jaren nog steeds niet goed om geen ‘beren op mijn weg’ te zien. Zo nu en dan grijp ik daarom dan nog naar dit (of een vergelijkbaar) boek. Wie weet lukt het mij nog eens ‘als ik later groot ben’…
- Taal is zeg maar echt mijn ding - Paulien Cornelisse > ook een boek dat ik bij een afscheid kreeg toen ik overstapte van het bedrijfsleven naar het onderwijs om als docent Nederlands te gaan werken. Nooit spijt van gehad en taal is nog steeds mijn ding!
TOP10 van Mirjam
Mirjam is Coördinator Publieksdiensten. Ze vindt boeken leuk om af en toe te lezen, maar haar ontspanning haalt ze meer uit films. Van geschiedenis tot Science Fiction en alles wat daar tussen zit.
- Top Gun - Tony Scott
- Top Gun, Maverick - Joseph Kosinski
- Dune - Denis Villeneuve
- Dune part 2 - Denis Villeneuve
- Wonka - Paul King
- Flash Dance - Adrian Lyne
- Admiral (Michiel de Ruyter) - Roel Reiné
- Silence of the Lambs - Jonathan Demme
- Titanic - James Cameron
- Grease - Randal Kleiser
TOP10 van Henny
Bibliothecaris Henny heeft als sociologe een zwak voor historische, filosofische en maatschappijkritische verhalen. "Soms beschouwend, maar af en toe ook lekker theatraal en absurdistisch. Interessant als er verschillende wereld- en mensbeelden een rol spelen, bijvoorbeeld oost-west; gevoel-verstand; geloof-wetenschap..."
- De liefde dus - Joke Hermsen > hartstochtelijk liefdesverhaal met Belle van Zuylen in de hoofdrol tegen de achtergrond van de Franse revolutie.
- Narziss en Goldmund - Hermann Hesse > over de vriendschap tussen een ascetische denker en een zinnelijk gevoelsmens; speelt in de late Middeleeuwen.
- Nooit meer slapen - Willem Frederik Hermans > vooral de melancholische sfeer is me bijgebleven.
- Ik heet Karmozijn - Orhan Pamuk > historische roman en thriller ineen; strijd tussen Oosterse en Westerse illustratoren in de 16e eeuw.
- Mijn naam is Asjer Lev - Chaim Potok > blijf je trouw aan tradities of volg je je eigen pad?
- Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer > een lekker vol boek over het continent Europa, kritisch en bloemrijk, en een spannende speurtocht naar een verloren gewaande Caravaggio.
- De Mandarijnen - Simone de Beauvoir > over het Parijse intellectuele milieu vlak na de Tweede wereldoorlog.
- Ararat - Frank Westerman > over geloof, wetenschap en de resten van de ark van Noach.
- Het zesde bedrijf - P.H. Thomése > wervelende roman over het leven van Etta Palm alias barones D'Aelders (1743-1799), maîtresse, dubbelspionne en Nederlands eerste feministe; ook weer tijdens de Franse revolutie.
- Allerzielen - Cees Nooteboom > melancholisch verhaal vol filosofische gedachten.
- De Noorderlingen - Alex van Warmerdam > en alle andere films en theaterstukken van hem: heerlijk absurd!
TOP10 van Carlien
Educatiespecialist Carlien is naar eigen zeggen een langzame lezer die bijzonder gevoelig is voor de stijl en vorm waarin een boek geschreven is. "Het meest houd ik van boeken waarin genoeg openblijft, waarin niet alles in woorden wordt uitgeschreven."
- Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden - Joke van Leeuwen > Eerste lieveling die ik me herinner. Lekker gek boek dat tegelijkertijd ontroert; vanaf ca. 9 jaar.
- Van oude menschen, de dingen die voorbijgaan - Louis Couperus > Meneer Klaus was mijn lievelingsleraar in de vierde. Omdat hij dit boek zo mooi vond, las ik de eerste bladzijde maar liefst zeven keer. Pas toen kwam ik erin en werd ik fan van Couperus’ taal.
- Tararì tararera - Emanuela Bussolati > Een boek in een verzonnen taal voor alle kinderen in de wereld. Heerlijk om extra expressief voor te lezen, je peuter zal het uitgieren.
- Dit is alles - Aidan Chambers > Een dikke pil/parel die mijn leven veranderde. Vanaf ca. 15 jaar, maar waarschijnlijk meer gewaardeerd door 20-plussers.
- Mijn bijzonder rare week met Tess - Anna Woltz > Ik houd van het warme gevoel dat Woltz telkens weer weet op te roepen, vanaf ca. 9 jaar.
- De gelukvinder - Edward vd Vendel & Anoush Elman > Als ik miljonair was, zou ik dit boek kopen voor iedere zestienjarige.
- Feest! - Arnoud Wierstra > Al zo’n beetje twee jaar een van de grote favoriete prentenboeken van mijn kleuterdochter, we blijven erin ontdekken.
- De zweetvoetenman - Annet Huizing > Uiterst zorgvuldig en tegelijkertijd smeuïg geschreven boek over de rechtspraak. Vanaf ca. 12 jaar, ook leerzaam voor volwassenen!
- Het boek van Sidrac - onder eindredactie van Orlanda Lie > “De Sidrac” is een van de fijnste werken die ik bestudeerde tijdens mijn studie Middelnederlands. In dit middeleeuwse handboek leer je bijvoorbeeld dat de bij de nobelste vogel is die er bestaat.
- Het leven achter de dingen - Daan Remmerts de Vries > het raakte me diep zonder dat ik precies kan navertellen waarom. Als kinderboek bestempeld, maar dat vind ik onzin, veel meer voor fijnbesnaarde ouders.
Top10 van Jan
Bibliothecaris Jan is een vaak gezien gezicht in de Korenbeurs. Hij staat mensen graag met raad en daad bij. "Als kleding of schoenen me bevallen, wil ik eigenlijk nooit iets anders. Zo is het ook met schrijvers en boeken. Als een boek me bevalt, dan neem ik me voor zoveel mogelijk van die schrijver te lezen. Dat hoeft niet meteen. Ik kan er jaren over doen. Dus van mij geen Top 10 in strikte zin, maar je zou het een routekaart kunnen noemen. Tien boeken waar mijn ontdekkingsreis door het werk van mijn favoriete schrijvers begon, met als toegift een onlangs ingeslagen weg."
- Ja, Zuster; Nee, Zuster - Annie M.G. Schmidt > Zaterdagmiddag met z’n allen voor de buis. De elpees en de singletjes heb ik grijs gedraaid. De musical ‘Foxtrot’ met Willem Nijholt in de hoofdrol zag ik in (nu Het Oude) Luxor. Van alles wat ik daarna van Annie M.G. las, houd ik het meest van Minoes.
- Verwoest Arcadië - Gerrit Komrij > Op de radio hoorde ik Boudewijn de Groot ‘Kinderballade’ zingen. Macaber, maar betoverend. Het bleek geschreven door Gerrit Komrij. Van hem las ik ‘Verwoest Arcadië’ en daarna heb ik bij wijze van spreken geen letter meer van hem gemist.
- Titaantjes - Nescio > Ik weet het niet meer. Was de televisiefilm eerst of had ik daarvoor nog even snel het boek gelezen? Hoe het ook zij. ‘Jongens waren – maar aardige jongens’, die openingszin paste precies bij mij en mijn vrienden en trok mij het werk van Nescio in.
- Faust en andere verhalen - I.S. Toergenjev > Niets lees ik liever, dan de romans en verhalen van deze Rus. Alles is mooi, maar ‘Eerste liefde’ en ‘Lentebeken’ wellicht het mooist.
- Kees de jongen - Theo Thijssen > Elk jaar op vakantie lees ik een boek van Theo Thijssen. Vorig jaar ‘Het taaie ongerief’.´Alleen in de liefde word je echt gekend’ hoor ik Connie Palmen zeggen. Thijssen wist dat en maakte het in zijn boeken zicht- en voelbaar.
- Eline Vere - Louis Couperus > Fantastische 19e eeuwse roman. Aansluitend daarop ook ‘Madame Bovary’, ‘Effi Briest’, ‘Anna Karenina’ en ’Van de koele meren des doods’ te lezen.
- Brieven aan Josine M. - Gerard Reve > Lange tijd wist ik niet goed raad met het werk van Gerard Reve. Veel verder dan pagina tien kwam ik niet. Met zijn brievenboeken wist 'ie me voor zich te winnen en na ‘Op weg naar het einde’ was ik verkocht.
- Een grote bruine envelop: een keuze uit zijn eigen werk - Karel van het Reve > Ik kende Karel als de geleerde broer van Gerard en van zijn stukken in de krant. Dit boek zette mij op het goede spoor. Onlangs verscheen: ‘Karel van het Reve voor beginners’ en ‘Karel van het Reve voor gevorderden’. Beide zeer geschikt om kennis te maken met Karels werk.
- Koot graaft zich autobio - Kees van Kooten > Een paar jaar geleden plukte ik dit boek uit zo’n kastje langs de weg en herlas het. Hardop lachen kan ik ondertussen zonder gêne, maar af en toe openlijk een traantje wegpinken nog altijd niet.
- In de bovenkooi - J.M.A. Biesheuvel > Relatief prille liefde. Echt gegrepen door zijn werk werd ik pas twee jaar geleden, toen we Maartens verjaardag vierden in de Korenbeurs.
- Moby Dick - Herman Melville > Het favoriete boek van Maarten Biesheuvel. Je moet er wel de tijd voor nemen, dus prima lockdown literatuur. Ik heb het bijna uit, nog vijftig pagina’s, maar vind nu al dat het niet mag ontbreken op deze lijst. Magistraal!
TOP10 van Suzanne
Suzanne verzorgt voor de bibliotheek de Communicatie & PR en opereert veelal achter de schermen. “Als kind ging ik al graag op reis in mijn hoofd, met Pinkeltje, Snuf de Hond, Wambo en De Vijf. Wat was er een grote wereld te ontdekken! Als communicatie-dier ben ik groot liefhebber van taal. Ik heb veel prachtige,ontroerende en komische boeken gelezen; onderstaand lijstje kan daarom morgen weer anders zijn. Doe jezelf een lol en LEES! Het is zo ontspannend, bevrijdend, verrassend en magisch!“
- De grote kleine kapitein - Paul Biegel > Kinderboek dat ik pas las toen ik mijn eigen kinderen ging voorlezen. Wat een avontuur, wat een fantasie! En dan die swingende, ritmische taal… Aanrader, ook voor volwassenen!
- Een verborgen geschiedenis - Donna Tartt > Maakte indruk op mij als 20’er: herkenbaar, spannend en meeslepend. Wel een dikke pil!
- Extreem luid en ongelooflijk dichtbij - Jonathan Safran Foer > Wil je een gruwelijke, actuele aanleiding kunnen vertalen naar zo’n ontroerend verhaal, dan moet je wel een groot schrijver zijn.
- Hersenschimmen / Boy – Bernlef > Als tiener raakte ik in de ban van de verbeelding van Bernlef. Niet alles kan ik volgen, maar deze twee boeken zijn wonderschoon.
- Het smelt – Lize Spit > De opbouwende spanning trekt je door dit trieste verhaal heen naar de machtige climax. En dan wou je dat je de laatste pagina nooit gelezen had…
- Laat het feest beginnen - Niccolò Ammaniti > Al zijn boeken zijn een mooie mix van ruwe alledaagsheid en fantasievolle dromen. Dit boek is daarvan wel de ultieme verbeelding.
- Hotel Honolulu - Paul Theroux > Eigenlijk een schrijver van reisboeken, maar zijn verwondering en ondernemingslust weet hij ook in deze onderhoudende roman te verweven.
- Sonny Boy - Annejet van der Zijl > Prachtig verhaal, zonder sentimenten opgeschreven in heldere taal.
- Stoner - John Williams > Meeslepende vertelling over een falende man. Ook zijn andere boeken zijn aanraders!
- De dag dat ik mijn naam veranderde - Bibi Dumon Tak > Zelden een boek gelezen waarin woede en onmacht zo goed invoelbaar worden gemaakt. Eigenlijk een kinderboekenschrijfster, waarvan Winterdieren mijn favoriet is.
TOP10 van Kittie
willekeurige volgorde, lijst boeken betreft het thema existentie." In de huidige tijd een zeer actueel thema.
- Veranderend Licht - Jens Christian Grøndahl
- Oblomov - Ivan Gontsjarov
- Aan een onbekende god - Jon Steinbeck
- Er is niemand bij de kalveren - Alina Herbing
- Huwelijksleven -David Vogel
- Lelieblank scharlaken rood -Michel Faber
- Lea - Pascal Mercier
- Een vrouw - Camille Claudel
- Het vreugdevuur der ijdelheden - Tom Wolfe
- Geheime kamers - Jeroen Brouwers
TOP10 van Victoria
Victoria is Coördinator Digitale Educatie bij de bibliotheek. Voor haar zijn boeken vaak een ontsnapping. "Het liefste geen serieuze biografieën of waargebeurde verhalen. In mijn kast zal je vooral fantasy boeken vinden. Ik verdwaal dan ook vaak graag in werelden met draken, monsters en/of helden."
- Chronicles of Narnia - C.S. Lewis > Toen ik op mijn tiende met deze boeken begon, ging er een prachtige fantasie wereld voor mij open. Eens in de zoveel tijd pak ik het weer op om ze weer te lezen.
- Suske en Wiske stripboeken - Willy Vandersteen > Mijn eerste eigen leesliefde: stripboeken!
- De griezelbus - Paul van Loon > De verhalen hebben me geholpen om juist minder bang te zijn. Ik leerde meer over de monsters en hoe ik ervan kon winnen als ik ze ooit tegenkwam. Een goed voorbereid mens(kind) telt voor twee!
- Eragon (reeks) - Christopher Paolini > In gedachten communiceren met je eigen draak en samen avonturen beleven. Prachtig!
- Hex - Thomas Olde Heuvelt > Een Nederlands dorp, een heks met dichtgesnoerde mond en veel geheimen. Ik kon het niet wegleggen en heb het in een weekend uitgelezen.
- The selection (reeks) - Kiera Cass > Heerlijk om een makkelijk te lezen Young Adult boek te pakken en even weer herinneren hoe intens je alle gevoelens voelt als je jong bent. Dit is The bachelor in een dystopische setting.
- The book of mythicality - Rhett McLaughlin & Link Neal > Ik heb al jaren geen TV en kijk alles op internet. Youtube is mijn favoriete ‘zender’. Hier een heel leuk boek met levenslessen van twee youtubers die al jaren vrienden zijn. Het is niet alleen leuk om te lezen, maar ook prachtig en kleurrijk ontworpen.
- Heb je nou al een vriend? - Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen > Een boek met uitspraken die bijna elke vrouw wel eens gehoord heeft en 50 reacties die je daarop kan geven. Mooie humor met een feministische tint.
- Body positive power - Megan Crabbe > Een verfrissend zelfhulpboek met argumenten tegen de dieetcultuur. Het inspireert tot zelfacceptatie en zelfliefde.
- Herinneringen aan mijn Chili - Isabel Allende > Als Chileense Nederlander, die van haar tiende tot 24ste jaar daar gewoond heeft, gaf dit boek mij een thuisgevoel. Chili veranderd en de mensen ook, maar alsnog blijft het een herkenbaar portret van het Chileense karakter.
TOP10 van Jolien
Als medewerker van jeugdbibliotheek De Klinker heeft Jolien een top 10 samengesteld van B-boeken (leesboeken vanaf 9 jaar) waarvan ze een deel destijds heeft voorgelezen aan haar zonen.
- Morrigan Crow en het Wondergenootschap, Jessica Townsend > Spannend! Wordt vergeleken met Harry Potter (voor meisjes).
- Dr. Proktors schetenpoeder, Jo Nesbø >Grappig en spannend, leuk om voor te lezen vanaf 7 jaar. Zijn meerdere delen van.
- De Middernachtbende, David Walliams > Grappig en spannend, leuk om voor te lezen.
- Mijn ouders zijn onhandelbaar, Pete Johnson > Zeker niet samen lezen, dan is de lol ervanaf.
- Abeltje, Annie M.G. Schmidt > Voorlezen vanaf 8 jaar. Ook verfilmd.
- De Wildernis in, Erin Hunter > Deel 1 van de eerste serie van Warrior Cats.
- Keverjongen, M.G. Leonard > Erg spannend, eerste deel. Als je het eerste deel hebt gelezen, moet je eigenlijk ook de twee vervolgdelen lezen; dus voorlezen is ook een optie
- Timo en de oppasninja, Lisa Boersen > Grappig, voorlezen vanaf 7 jaar.
- Vechten voor je leven, Brandon Mull > Eerste deel van de serie Spirit Animals die door verschillende schrijvers is geschreven.
- Baas van de wereld, Pieter Koolwijk > Leuk om voor te lezen.
TOP10 van Suzan
Educatie-specialist Suzan: "Voor mijn top 10 ben ik terug gaan denken, van mijn eerste leesherinnering naar nu, en de boeken die in de verschillende levensfases favoriet waren."
- Nijntje aan zee, Dick Bruna > Ik ken 't nog steeds uit mijn hoofd.
- Ze lopen gewoon met me mee, Margaret Mahy > Een prentenboek over een jongetje waar nijlpaarden graag achteraanlopen. Ik zag het boek laatst in de Korenbeurs staan!
- Floortje Bellefleur op fietsvakantie, Cok Grashoff > Het leek me geweldig als negenjarige, net als Floortje samen met je vriendinnen en zonder ouders op avontuur.
- Thea Beckmans, Trilogie over de honderdjarige oorlog > Ik heb de trilogie letterlijk kapot gelezen.
- Harry Potter, J.K. Rowling > Kreeg mij als 17-jarige weer aan het lezen, nadat mijn leesplezier tot een dieptepunt was gekelderd.
- De wereld van Sofie, Jostein Gaarder > Aanbevolen op de universiteit. Spannend verhaal en filosofieboek in één.
- De stad der blinden, José Saramago > Maakte veel indruk om mijn 21-jarige zelf
- De naam van de Roos, Umberto Eco > 'Even' door de eerste 100 bladzijdes heen, maar daarna laat het je niet meer los.
- De Boomhut, Ronald en Marije Tolman > Dit boek is een kunstwerk en deed me als volwassene weer de kracht en magie van prentenboeken ontdekken.
- Labyrinth, Kate Mosse > Al mijn favoriete thema’s komen samen in deze page turner. Tip: Lees dit boek in het Engels.
TOP10 van Annet
Als financiële dame bij de Bibliotheek Schiedam heeft Annet
niet alleen een voorliefde voor cijfers, maar ze kan ook met letters en films goed uit de voeten. Hoe dan ook, deze betrokken moeder en oma smelt bij het thema FAMIILIE!
- De bos atlas – Uitgeverij Noordhoff
- Komt een vrouw bij de dokter - Kluun
- De Da Vinci code - Dan Brown
- De geboorte van een moeder - Daphne Deckers
- Willinks Waarheid - Jouke Mulder
- In de lach geschoten - Kees van Kooten
- Over vaders en zonen - Hugo Borst
- Waterschapsheuvel - Richard Adams
- Kramer v. Kramer – regisseur Robert Benton
- An officer and a gentleman – regisseur T. Hackford
TOP10 van Eva
Jeugdliteratuur en fantasy met een vleugje maatschappijkritiek vormen de rode draad in wat Eva graag leest. Als Educatie-specialist heeft zij uiteraard ook heel wat fantasie en inlevingsvermogen nodig om de kinderen van goede tips te voorzien!
- Noorderlicht trilogie – Philip Pullman
- De schaduw van de wind – Carlos Ruiz Zafon
- De gevleugelde kat – Isabel Hoving
- Het grote boek van Madelief – Guus Kuijer
- ’t Hooge Nest – Roxanne van Ieperen
- De Genadigen – Margaret Owen
- Performance – Richard Avedon
- Kinderen van moeder aarde trilogie – Thea Beckman
- De wereld achter het hek – Zana Fraillon
- Elfje Twaalfje en het lente penseel – Martine Bijl