Vrijwilliger Jan aan het woord

“Ik vind het leuk om mijn kennis aan anderen door te geven!”

 

Jan Meesters is een bekend gezicht in Schiedam. Als lid van de gemeenteraad van Schiedam ontgaat deze kwieke vrijwilliger bij het Digitaal Spreekuur en docent van diverse cursussen weinig. Jan reageerde 4 jaar geleden op een advertentie met een oproep voor vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek Schiedam. “Omdat ik 25 jaar ambtenaar ben geweest, ook in Schiedam, weet je de weg te vinden. Ik vind het leuk om mijn kennis en knowhow aan anderen door te geven. Mensen zijn vaak met een klein beetje informatie een heel eind geholpen. En het is gewoon leuk om onder de mensen te zijn.”

Jan bemant met een select groepje vrijwilligers het Digitaal Spreekuur van de bibliotheek op de diverse locaties. “Voor Corona stonden ze wel met 5, 6, 7, 8 man in de rij te wachten op het moment waarop ze hun vraag over hun telefoon of laptop konden stellen. Nu gaat alles helaas op afspraak. Dat is jammer, het is een stuk stiller. Van tevoren een afspraak maken blijkt toch een drempel. Je wilt meestal nu geholpen worden, want je hebt nu een probleem.’’

Geen idee

In de ogen van sommigen is hun mobieltje, iPad of e-reader een ingewikkeld apparaat. Jan: “Ze stellen soms de meest onmogelijke vragen. ‘Ik krijg geen appjes meer binnen en gisteren nog wel…’ of ‘Ik kan opeens niet meer mailen…’. Ik heb ook wel eens iemand horen zeggen: ‘Ik gooi dit ding weg!’ Wat vaak het probleem is, is dat senioren die apparaten krijgen van bijvoorbeeld hun dochter of de buurman. Ze krijgen er geen uitleg bij of begeleiding. Ze hebben geen idee hoe het werkt; ze kopen zelf zelden iets. Als vrijwilliger bij het Digitaal Spreekuur moet je veel kennis hebben, maar meestal zijn het kleine dingetjes die we eenvoudig voor de mensen kunnen oplossen. Weet ik het antwoord niet, dan vraag ik het aan mijn collega-vrijwilligers en anders zeg ik altijd maar: ‘Google is je beste vriend’!”

Jan geeft daarnaast ook nog cursussen voor de bibliotheek over actuele onderwerpen: het donorregister, hoe vraag je een paspoort aan, hoe kan je je rijbewijs verlengen? ”Mensen hebben vaak angst om digitaal iets te doen. Met een cursus kun je ze snel op weghelpen. Onlangs heb ik een cursus gemaakt voor de iPhone; daar heb ik de hele zomer aan gewerkt. De bibliotheek was al lang op zoek naar een dergelijke cursus, er is veel animo voor! Die cursussen brengen vaak een ander contact op gang. Zo help ik al een langere tijd een professioneel violiste. Zij heeft ooit een cursus gevolgd en roept nu mijn hulp in voor andere digitale vragen. Zo werken we samen een heel lijstje af.”

Echt contact

Dat er nu voor het Digitaal Spreekuur een afspraak gemaakt moet worden, heeft één voordeel: het is één-op-één contact; dat vindt Jan prettig. “Er is dan sprake van écht contact. En dan hoor je als vrijwilliger van alles. Het begint met een vraag over een mobieltje, maar tegelijkertijd delen de mensen ook nog acht andere problemen met je. Zo ben je een wegwijzer voor anderen! En de mensen zijn altijd blij en content met je hulp. Daar doe je het ook voor.” Op de vraag hoe lang Jan nog met zijn vrijwilligerswerk doorgaat, komt geen concreet antwoord. “Ach, geen idee”, zegt Jan, “het houdt het levendig!

Een ingekorte versie van dit interview is verschenen op
woensdag 20 januari in het Nieuwe Stadsblad.